Napocska csoport

Ének-zenei nevelés

Napocska

csoportról

A bölcsődés korosztály számára az ének-zenei nevelés elsődleges célja, hogy megismertesse a kisgyermeknevelő a gyermekeket a környezet hangjaival, az élő énekkel, jó hangulatot, nyugodt légkört biztosítson, ezáltal kedvet teremtsen a spontán dúdolgatáshoz, énekléshez, mondókázáshoz. Az énekelgetés, mondókázás a tervezett tevékenységeken kívül a mindennapokat is átszövi. Az évszakokhoz, ünnepekhez, egy-egy nevelési, gondozási helyzethez kapcsolódóan is elhangzanak dalok. A hőcögtetők, lovagoltatók, altatók a testközelség, a szemkontaktus által, valamint azzal, hogy egy felnőtt és egy gyermek között jön létre a játékhelyzet, elmélyíti a személyes jó kapcsolatot, a bizalmat.

 

Az éneklés mellett fontos, hogy a gyermekek megismerkedjenek a környezet hangjaival. A kisgyermeknevelő felhívja a figyelmet arra, amit hallanak (esőcseppek kopogása, madárcsicsergés, stb), illetve különböző hangszereket visz be kipróbálás, gyakorlás céljából a csoportba (metalofon, csörgők, cintányér, stb). A tapsoltató mondókák fejlesztik a gyermekek ritmusérzékét, valamint a koncentrációs képességét, emlékezetét. Mindezek mellett olyan derűs légkört alakítanak ki, ahol a gyermekek jól érzik magukat, az éneklésen túl kedvük lesz más típusú játéktevékenység kipróbálásához is. Az elhangzó dalok, mondókák a magyar népi mondókavilágból kerülnek ki, a dalok pedig kizárólag olyanok, melyeknek művészi értékük van.

Ha további információra van szükséged, hívj fel minket vagy látogass el hozzánk.

Nagyné Maczkó Rita

Pedagógus

Nagyné Maczkó Rita vagyok. 1999 óta dolgozok a Tiszavasvári Bölcsődében, nagymamám nyomdokaiba lépve, aki szintén itt dolgozott intézményvezetőként. Egészen kicsi koromtól kezdve vonzódtam a kisgyerekekhez, szívesen végeztem már akkor is kisebb gondozási feladatokat a mamám segítségével. Így nem volt kérdés számomra, hogy mit szeretnék csinálni majd, ha nagy leszek. Általános iskolai tanulmányaim befejezése után egészségügyi szakközépiskolát végeztem, utána kezdtem el dolgozni jelenlegi munkahelyemen. 2001-ben szakgondozónői középfokú végzettséget szereztem, majd 2013-ban szereztem diplomát, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán Hajdúböszörményben Kisgyermeknevelő szakon.

 

Tiszavasváriban élek a férjemmel, és két gyermekemmel. Szeretjük a természetet, szívesen túrázunk, kirándulunk együtt. Szabadidőmben két énekkar tagjaként, illetve a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar tagjaként tevékenykedem. Szeretek kreatív alkotásokat létrehozni. A zene mindig közel állt hozzám, így kolléganőmmel a bölcsődei csoportunk arculataként is ezt a tevékenységet választottuk. Igyekszünk a gyerekeket megismertetni az élő énekszóval, népi mondókákkal, népdalokkal, és a környezet hangjaival lehetőségeinkhez mérten, a nap bármely szakában. Csoportszobánkban több hangszer is megtalálható, amit a gyerekek igényeik szerint kipróbálhatnak, mint például csörgők, kisdob, kasztanyetta, triangulum, metalofon, stb. Zenehallgatás céljából madársíp, furulya és metalofon kísérettel színesítjük dalainkat.

nagyne-maczko-rita-kisgyermeknevelo-pedagogus-tiszavasvari-bolcsode
bohacs-sandorne-kisgyermeknevelo-tiszavasvari-bolcsode

Bohács Sándorné Icu

Kisgyermeknevelő

Bohács Sándorné vagyok a gyerekek Icu nénije. 16 éve dolgozok a Tiszavasvári Bölcsődében, mint kisgyermeknevelő. Kicsi gyermekkoromtól kezdődően érdeklődve foglalkoztam a nálamnál fiatalabb gyermekekkel. Óvodapedagógusnak készültem, de ez nem vált valóra. 2005-ben adódott egy lehetőség, hogy a Tiszavasvári Bölcsődében kisgyermeknevelő munkakörben dolgozhatnék, ha munka mellett elvállalom a képzést. Természetesen azonnal igent mondtam, és ezt a mai napig sem bántam meg. 2008-ban szereztem meg a végzettséget, és innentől kezdve már nem csak ösztönösen szeretem a gyermekeket, hanem tudatosan végzem a gondozó-nevelő munkát.

 

Két felnőtt gyermek édesanyja vagyok. A lányom néptánc pedagógus és a Nyírség Táncegyüttes oszlopos tagja. A fiam hivatásos sportoló, a kézilabdában jeleskedik. Kedvenc időtöltésen a kerékpározás, zene hallgatás. Társas táncot tanulok 3 éve és nagyon szeretem a természetet. Tehetségem van a kézimunkákhoz, varráshoz stb.

A Napocska csoport mozgásban

Nézd meg a bemutatkozó videónkat a Napocska csoportról. Találkozz a pedagógusokkal és kisgyermeknevelőkkel. Tudj meg többet a csoport pedagógiai fókuszáról, hogy mi az amire hangsúlyt helyezünk a foglalkozások alatt.

 

Kérdésed van?

Napocska

csoport képekben.