Élelmezés
Allergiával rendelkező és speciális étrendre igényt tartó gyermekek fogadására is be vagyunk rendezkedve.
Étkezés a bölcsiben
A gyerekek étkeztetésénél minden képen az előírt szabályok szerint járunk el és ennek megfelelően fektetünk nagy hangsúlyt az egészséges táplálkoztatásukra. Étlapjaink 10 napos ciklusba készülnek.
A helyes táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bölcsődés korú gyermekeknek szervezete hatékonyan működjön, növekedjen, és regenerálódjon, valamint egész élete során jó egészségnek örvendjen. A gyerekeknek a lehető legtöbb esetben friss, nyers alapanyagokból készítjük az ételeket és a kis étkeztetéshez is így kínálunk.
A táplálék létfontosságú anyagokat, tápanyagokat foglal magába. A tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben kell a szervezet rendelkezésére állni ahhoz, hogy működése zavartalan legyen.
- Energiát adó tápanyagok (szénhidrátok, zsírok)
- Építő tápanyagok (fehérjék, ásványi anyagok)
- Védő tápanyagok (vitaminok), ezeket alapul véve figyelünk a gyerek mindennapi táplálkozására.
A szakácsnők gondos és odafigyelő munkával, és kipróbálva új konyha technológiával készítik el a hét minden napján bölcsődés gyerekeink számára a korcsoportoknak megfelelő finomabbnál, finomabb ételeket.
Táplálkozásukban figyelünk a színek és az ízek világára, hogy mihamarabb elnyerjék az ízek harmóniáját.
Étkezések
Reggeli – kis étkezés
- minden esetben állati eredetű táplálékot tartalmaz,
- folyadék legtöbb esetben tej, vagy ízesített tej, joghurt
- péksütemények több fajtája sós és édes, teljes kiőrlésű kenyér és félbarna kenyér,
- feltét: liga margarin, felvágottak, májkrémek, pástétomok, zöldség krémek, tojás változatosságok, sajtok (trappista, kocka, sajtkrémek), túrókrémek
- friss idény zöldségek: savanyú káposzta, retek, zöldhagyma, paprika, paradicsom, újhagyma, kaliforniai paprika, kígyóuborka
Tízórai – kis étkezés
Tízóraira folyadék vagy gyümölcs biztosított a gyermekeknek – mely játékhelyzet közben van felkínálva.
Ebéd – fő étkezés
- feltétek: párolt húsok, pörköltek, pecsenyék, raguk,- máj, túró, sajt, tojás variációk
- köretek: rakottak, csőben sültek,
- főzelékek, mártások
- párolt zöldségek,
- köles, rizs, bulgur, kuszkusz
Uzsonna – kis étkezés
- itt már nem minden esetben kapnak a gyerekek tejet, kapnak teát is.
- félbarna és teljes kiőrlésű kenyér
- a ciklusban egyszer megengedett édes feltét, méz, gyümölcs íz, mogyorókrém
- felvágottak, májkrém, túrókrémek, sajtok, sajtkrémek, pástétomok.
- és az elmaradhatatlan friss zöldségek
Ezekkel az alapanyagokkal segítjük a kisgyermekeket az optimális fejlődésében.
Nagy hangsúlyt fektetünk az egy év alatti gyermekek táplálására.
Folyadék bevitel főleg tápszer, tea és 100% gyümölcslevek formájában történik.
Állati eredetű táplálékot mindig a megfelelő korban kapnak.
A zöldségek színskáláját is meghatározott időben vezetjük be.
Bölcsődénkben lehetőség van ételallergiás gyereke táplálására is diétás szakácsunk és dietetikusunk segítségével.
Étlap tervezésnél mindig figyelembe vesszük a többi gyerek menüjét és próbálunk a harmóniára törekedni, hogy egy asztalnál ülőgyerekek lehetőség szerint is azt egyék, még ha diétás formában is mint a többiek.


Speciális étrendek
Bölcsődénkben megoldott a különböző táplálékallergiás gyermekek diétás étkeztetése, a szakorvos javaslata alapján.
Amennyiben a gyermek egészségi állapota indokolja, szakorvosi javaslat alapján speciális étkezést biztosítunk. A szakszerű étkeztetést dietetikus által jóváhagyott étlap alapján diétás szakács általi ételkészítéssel valósítjuk meg.
A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő – kisgyermek táplálási elveket kell figyelembe venni, úgy hogy a táplálék.
1. mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
2. biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő,
3. megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített és élvezhető legyen
4. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásainak megfeleljen
Az egészséges életmódra nevelés egyik fontos területe az étkezés. Az utóbbi évtized tapasztalatai egyértelművé tették, hogy a táplálkozás és az egészség összefügg egymással. Tudományosan bizonyított, hogy a táplálkozási szokások kisgyermekkorban alakulnak ki, és az egész életre kiható ízlésformáló szerepük van. Ezen a területen igen sok lehetőségünk van az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás bevezetéséhez. Ennek érdekében minden eszközt megragadunk, hogy ez a fiatal korosztály korszerűen táplálkozzon. A táplálék, amit a kisgyermek elfogyaszt, nagymértékben befolyásolja egészségét, fejlődését. Étlaptervezéskor figyelembe vesszük, hogy az étrend egészséges, ízletes legyen. Feleljen meg az élettani szükségleteknek, és legyen biztosítva a napi energia- és tápanyagtartalma. Legyen változatos, idényjellegű, ízben és formában pedig összehangolt.