Napi program

Tudj meg többet arról, hogy hogyan zajlik az élet a Cseperedők bölcsődében. Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan hívj fel minket vagy küldj egy üzenetet.

A bölcsődébe érkezés

06:30 – 08:00

Folyamatosan érkeznek a gyerekek a csoportba. A kisgyermeknevelő tájékozódik a szülőtől, a gyermek aktuális állapotáról, segíti a szülőtől való elszakadást, vigasztal, ölbe vesz, simogat, beszélget a gyermekkel, játékot kínál, játszik a gyermekekkel, biztosítja az önfeledt játék lehetőségét. 

Reggeli

8:00  – 8:30

A kisgyermeknevelő elvégzi a szükséges gondozási műveleteket: pelenkát cserél, közreműködik a nagyobbak kézmosásánál, segíti a helyes szokások kialakulását a tisztálkodással kapcsolatosan.

 

A gyermekek reggeliztetése közben, a jelenléte biztosítja a családias, oldott légkörben történő étkezést. Elősegíti a gyermekek önállósodási törekvéseit, a csecsemők ölben étkeznek étkezési sorrendjüknek megfelelően, szükség szerint a pihenés biztosított a gyermekeknek.

További információért az étkezések tekintetében kérlek kattints erre a linkre.

Kötetlen foglalkozás

8:30 – 11:00

A délelőtt folyamán a gyermekek számára biztosítottak a szabad játékválasztás lehetősége a csoportban és az udvaron egyaránt.

A kisgyermeknevelő a szabad játék mellett kínálja azokat a fejlesztő hatású programokat, és egyes bölcsődétől függő egyedi lehetőségeket, szolgáltatásokat, melyek elősegítik a kisgyermekek értelmi érzelmi, mozgás, zenei, szociális fejlődését. (mesélés, verselés, játékos torna, alkotó játékok, énekes játékok, ünnepekre való ráhangolódás, készülődés…)

Játék a só-szobában – célzottan a felső-légúti betegségek megelőzésére. A gyermekek számára önkéntes, egyéni érdeklődésétől függ a részvétel a különböző tevékenységekben.

Tízóraira folyadék vagy gyümölcs biztosított a gyermekeknek – mely játékhelyzet közben van felkínálva.

Készülődés az ebédhez

11:00 – 11:30

A kisgyermeknevelő a gyermekek egyéni gondozását végzi, ellátja a csoporton belül a „saját” gyermekeit, az önállósodási törekvéseket segítve.

Ebéd

11:30 – 12:00

A gyermekek ebédelnek a koruknak megfelelő étrend biztosításával. Az életkori és egyéni sajátosságok, önállósodás segítése: terítés, merítés stb. önkéntessége lehetőség a gyermekeknek.


A kisgyermeknevelő szükség szerint segít, családias légkört teremt, biztatja a gyermekeket a kultúrált étkezés elsajátítására, ételfajták megismerésére.

 

További információért az étkezések tekintetében kérlek kattints erre a linkre.

Alvás

12:00 – 15:00

Alváshoz szükséges nyugalom megteremtése (halk zene, mese, az otthonról hozott saját játék, cumi, kendő biztosítása).

Uzsonna

15:00 – 15:30

Ébredés után uzsonnáznak a gyermekek- életkoruknak megfelelő étrend biztosításával, a megfelelő étkezési hangulat megteremtésével, önálló étkezés kialakulását segítik a nevelők.

 

További információért az étkezések tekintetében kérlek kattints erre a linkre.

Kötetlen foglalkozás

15:00 – 18:00

A gyermekek számára a szabad játékválasztás és tevékenységek biztosítása, a csoportban és a szabadban egyaránt, folyamatosan mennek haza a gyermekek.


A kisgyermeknevelő a partneri együttműködő kapcsolatban részletesen informálja a szülőket a gyermek napközbeni tevékenységéről.

 

* A szabad levegőn való tartózkodás hosszúsága az évszaktól és időjárástól függően alakul.

** A fenti napirend általánosságokat fogalmaz meg, az egyes bölcsődék és csoportok napirendjei ettől pozitív irányban illetve programok kínálatában eltérhetnek. A napirendek minden bölcsőde átadójában megtalálhatóak.

A gyermek elvitele

18:00 óráig

Bölcsődénk 18:00-kor bezár.

Elmesélem

hogy mivel töltöm az időm a bölcsiben

A bölcsődében a kisgyermeknevelők, pedagógusok szakszerű gondoskodása vesz körül.

 

Az életkoromnak és az évszaknak megfelelő napirend szerint élek. Mit jelent ez? Egy-egy napnak a tudatos megtervezését, az egymást követő események – alvás, étkezés, ébrenlét – sorrendjének megszervezését, időtartamának meghatározását és betartását.

Hogyan étkezünk?

Amíg nem tudok egyedül asztalnál ülni, addig a kisgyermeknevelő ölbe véve kanállal megetet, de engedi, hogy én is megfogjam a kanalat. A folyadékot pohárból iszom. Reggelinél és uzsonnánál a kent kenyeret a tálcáról magam veszem el a saját tányéromra.

 

Ebédnél kezdetben, amikor már az asztalnál ülök, nekem is és a kisgyermeknevelőnek is van kanala. Én igyekszem az étellel megtöltött kanalat a számhoz emelni, majd a kanálról a számba helyezni és megenni. Amikor még ez a bonyolult művelet nehezen megy nekem, a jóllakásomhoz a kisgyermeknevelőé a nagyobb szerep. A sok gyakorlás után segítség nélkül, önállóan eszem kanállal. Egyre tisztábban, mindig kevesebb étel kerül a szalvétára vagy a terítőre.

 

Asztalhoz ülésnél kihúzom a széket, az étkezés befejezésével visszatolom. Nem nyúlok más tányérjába, ha nem kérem, vagy megettem, vagy kérek még, akkor szólok.

 

Étkezés előtt, közben vagy utána iszom. A poharat mindkét kezemmel megfogom, majd számhoz emelve döntöm. Később, amikor már asztalnál ülve eszek a poharat egyedül emelem fel, iszom és visszateszem az asztalra.

 

Nem könnyű ám ez Anyuka! – és hosszú időt vesz igénybe az önálló evés és ivás megtanulása, de ha otthon is így csináljuk akkor sokkal, de sokkal könnyebben fog menni.

Mikor alszunk a bölcsődében?

Másfél éves koromig, délelőtt és délután is, utána már csak ebéd után. Ha reggel nagyon korán érkezem a bölcsődébe és álmos vagyok, akkor az odaérkezés után is lefektetnek, hogy kialudjam magam, ne legyek álmos napközben.

Mikor ülök bilire, Wc-re? Hogyan leszek szobatiszta?

Először csak akkor:

 1. Amikor képes vagyok tőletek érzelmileg elfogadni, hogy mit kértek tőlem.
 2. Amikor megértem mit kívántok tőlem.
 3. Ha önállóan biztosan tudok ülni, és fel tudok állni

 

Ezeknek a feltételeknek, általában 18-20 hónap betöltése után tudok eleget tenni, de ne sürgessetek!

 

A szoktatásnál nagy türelemre, fokozatosságra és következetességre van szükségem. Én belátom, de ilyen korban még előfordul, hogy nem akarok mindig engedelmeskedni és ellenkezem.

 

Ha az első kísérletek eredménytelenek az sem baj, azért ne büntessetek. A bilizés ideje esetenként 4-5 perc és nem félóra!

 

Ha egyformán csináljátok a bölcsődében, és otthon, akkor egyre kevesebb pelenkára lesz szükség. UGYE TE IS ÍGY AKAROD? KÖSZÖNÖM!

Szeretnéd tudni, hogy mi mindent tanulunk, miben, hogyan ügyeskedünk a bölcsődében?

Tudod, vannak életkori sajátosságok, ezek meghatározzák egy-egy korosztály (5-12 hó csecsemő, 13-24 hó tipegő, 25-36 hó kisóvódás) mozgásfejlettségét, értelmi és beszédfejlettségét. Minden pedagógus néni tudja, hogy egy bizonyos korú, bölcsődés gyermek mire képes, hol kellene ismeretben, tapasztalatban, önállóságban tartania és miben kell őt segíteni ezeken a területeken.

 

Megtanulok, – ha még nem tudok – felállni, felülni, járni és azután sok-sok bonyolultabb mozgásformát. Kezemmel, ujjaimmal megtanulok tárgyat fogni és elengedni, rakosgatni, összeilleszteni, gyöngyöt fűzni, lapozgatni, firkálni, labdát dobni és még sok hasznos, szórakoztató, ügyeskedő kézmozgást, ami nekem komoly munkám!

 

Ha már megértem amit mondotok, amit kértek tőlem, az nekem nagyon jó, de még jobb lesz, ha már én is tudok válaszolni, beszélgetni. Persze ez sem az egyik napról a másikra történik, de sok beszélgetéssel és a hónapok múlásával én is kimondom az első szót, azután kettőt, ötöt, százat. Csuda jó lesz! Akkor már én is beszélgetek, énekelek, köszönök, és sokat kíváncsiskodom.

 

Mindent, amit itt a bölcsődében megtanulok, azt a pedagógus nénik fokozatosan és tudatosan, a játék és a gondozás közben tanítják meg velem.

 

Megtanulom a magatartási és kulturhigiénés szokások közül a legalapvetőbbeket, melyeket egy bölcsődésnek jó, ha tud, mire oviba megy.

 

 • Mikor és hogyan kell köszönni
 • Megköszönni valamit
 • Hogyan illik kérni valamit
 • Hogyan illik viselkedni:

         játék közben (szobában, udvaron)

 • társainkkal
 • felnőttekkel
 • asztalnál
 • tisztán étkezni, szalvétát használni
 • mikor és hogyan kell kezet mosni
 • arcot-kezet megtörölni,
 • fésülködni,
 • orrot törölni,
 • lábat letörölni
 • WC-t lehúzni,

És még nagyon sok mindent.

 

Ennyit meséltem röviden Nektek a bölcsődéről. Most már tudjátok, miért leszek hétről-hétre okosabb és ügyesebb.

Csodálkoztok? Bizony-bizony nem könnyű a kisgyermeknevelőknek mert, ezeket az ismereteket nemcsak velem, hanem a többi kisgyermekkel is el kell sajátítatni.

 

Ezért segítsétek őket azzal, hogy otthon is így csináljuk mindent, ahogyan a bölcsődében. Ezt Én kérem a Ti kis Bölcsődésetek.