Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Végleg elköszönt Reznek Istvánné Edit az intézmény régi vezetője

A Tiszavasvári Bölcsőde dolgozói

Reznek Istvánné, Edit az intézmény régi vezetője 2021 október 02 napjától végleg elbúcsúzott a bölcsődétől, és 40 éves munkaviszony, 30 éves intézményvezetői megbízás után a megérdemelt pihenés, a nyugdíjas évek váltják fel a megszokott hétköznapokat, a munkát számára.

 

Reznek Istvánné 1981-től dolgozott a bölcsődei ellátás területén, jogviszonya azóta töretlen, és mindvégig Tiszavasvári városához kötődik. Alulról építkező folyamatos szakmai ismeretgyarapítás jellemezte pályafutását, mely jelentős mértékben járult hozzá mind egyéni szakmai kompetenciájához, mind Tiszavasvári város és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye bölcsődéiben a bölcsődei gondozás-nevelés értékeinek gazdagításához.

 

Csecsemő- és gyermekgondozónő, majd bölcsődei szakgondozó képesítéssel 1992-ben bölcsődevezetői megbízást kapott a Tiszavasvári I.sz. Bölcsődében, majd a város 3 bölcsődéjének szervezeti összevonását követően az Egyesített Bölcsőde vezetője lett.

 

Innovatív gondolkodásmódja végig kísérte szakmai munkáját. Élére állt minden –kollektívát erősítő- rendezvénynek.

 

A Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskola szociálpedagógia szakán 2004-ben szerzett szociális alapképzés területen főiskolai diplomát.

 

2005-ben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán Nyíregyházán szociális szakvizsgát tett.

 

Saját felkészülése a szakma minél magasabb szintű művelése céljából sosem fejeződött be. Rá valóban jellemző az „életfogytig tartó tanulás” eszméje. 2019-ben a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán kisgyermeknevelő szakon pedagógus diplomát szerzett, majd

2020-ban részt vett a Semmelweis Egyetem  szociális ágazati mester vezetőképzésén. Az ott benyújtott projekt munkáját az értékelő bizottság továbbgondolásra érdemesnek ítélte.

Az általa irányított Tiszavasvári bölcsőde 2006-tól gyakorló terepintézménye a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar kisgyermeknevelő képzés szakának. Eredményes szakmai kapcsolatot tart fenn a kar oktatóival, akik rendszeres résztvevői az intézmény által 2015-től  szervezett Szakmai napoknak, melyet a Magyar Bölcsődék Napja alkalmából rendeznek.

A színvonalas Szakmai Napok iránt nagy az érdeklődés a megyében, mely azon túl, hogy hasznos szakmai és pedagógiai információkat közvetít, közösségépítő szerepe is jelentős.  

1997-től 2000-ig részt vett a magán és non-profit jellegű ellátások szervezéséhez kapcsolódó képzéseken, a családi napközik működésének tanulmányozásában, az ellátások létrejöttének támogatásában, és az ehhez kapcsolódó szakmai napok szervezésében.

2000-ben ehhez kapcsolódóan angliai tanulmányúton vett részt a Pro Excellentia Alapítvány és az angol Rockefeller Brothers Alapítvány támogatásával.

De 1998-ban bekapcsolódott a bölcsődei minőségbiztosítási rendszer kidolgozásához kapcsolódó szakmai szintfelmérési munkába, az értékelési skála gyakorlatban történő kipróbálásába. Részt vett az Országos Család és Gyermekvédelmi Intézet  e témában szervezett felkészítőjén.

 

2017 tavaszától a Magyar Bölcsődék Egyesületének bölcsődei szakértője. Szakértőként  részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bölcsődéinek  szakmai ellenőrzésében.

 

A fentebb felsoroltak bölcsődei munkásságának főbb állomásai, dátumai, esetleges fordulópontjai. Hosszan lehetne sorolni azokat az innovatív ötleteket, melyek a gondozó-nevelő munka eredményességéhez, és pozitív megítéléséhez járultak hozzá az eltelt évtizedek alatt.  Az idei évben 40 éve, vezetőként közel 30 éve,  aktív részese a bölcsődei munkának, az ország szakmailag közel sem frekventált részén.

 

A jövőben sem kíván elszakadni a Tiszavasvári Bölcsődétől, és a bölcsőde alapítványának a „Kicsi vagyok én..” Alapítvány kuratóriumának eddigi elnökének – Dojcsákné Pásztor Erika – munkáját kívánja átvenni.

 

Bölcsődei szakértőként még biztosan sokan fogunk vele találkozni, régi és új kollégák egyaránt.

 

Aktív alapszervezeti titkára a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, ahol a bölcsődei dolgozók eredményes érdekérvényesítésért dolgozik.

 

További munkájához sok sikert és eredményeket kívánunk, a nyugdíjas évekhez pedig jó egészséget, és boldogságot.

 

A Tiszavasvári Bölcsőde dolgozói közössége.