Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Így válasszunk bölcsődét a gyereknek

Minden szülő fél egy kicsit attól, hogy a kisgyermeke közösségbe kerüljön. A bölcsőde ugyanis egész más közeg, mint amit a kicsi addig megszokott. Beszoktatás, sok-sok sírás a gyerek és a szülő részéről is. De hogy lehet mindezt jól csinálni? Íme, a mi 3 tippünk a szerencsés bölcsiválasztáshoz.

Emlékszem a pillanatra, amikor eldöntöttük, a kisebbik lányunk bölcsis lesz. Fogalmam sem volt, hogyan kell ezt csinálni, mivel az elsőszülöttünkkel 3 évig otthon tudtam maradni. Már a gondolattól is gombóc volt a torkomban, hogy az én kis babám hogy boldogul majd. De mielőtt azon aggódtam volna, hogy mi lesz vele, azon kellett tépelődnöm, hogy vajon milyen intézményt válasszam, és mi alapján döntsek.

íme, a gravida.hu csapatának tippjei a bölcsi kiválasztásához:

1. Időben kell lépni 

Mindenképp fontos, hogy ne az utolsó pillanatban dönts a bölcsődével kapcsolatban. Persze, sokszor adódhat olyan helyzet, hogy úgy tűnik, otthon tudsz maradni a picivel az oviig, de legtöbbször azért már hamar tudni lehet, hogy a kicsid bölcsis lesz-e. Ahhoz, hogy igazán jó döntést hozhass, és a kiválasztott intézményben legyen hely is, érdemes időben elkezdeni az információk begyűjtését. Ez lehet már a beiratkozás előtt akár egy évvel is. Készíts listát a bölcsikről, amelyekről úgy gondolod, megfelelőek lennének számotokra. Gondold végig, hogy mire van leginkább igényetek és lehetőségetek. Lehet állami, de lehet magánintézmények közt is nézelődni, utóbbiaktól árajánlatokat kérni. A mérlegelésre, döntésre pedig hagyj bőven időt, mégiscsak a gyermeked mindennapjairól van szó.

 

2. Informálódni kell

Mielőtt személyesen is meggyőződnél arról, hogy az adott bölcsi milyen is, érdemes odatelefonálni, és időpontot egyeztetni. Szívesen körbevezetnek, az intézményvezetővel is találkozhatsz. Ám mindenek előtt a legjobb az, ha más szülőktől, anyukáktól kérdezősködsz. Náluk jobban senki nem látja a gyerekek szempontjait. Akár az intézményről, akár a gondozónőkről vagy más ott dolgozóról van tapasztalatuk, szívesen mondják el. Így juthatsz a legjobb forrásból információkhoz. 

 

3. Személyes látogatás

Amikor már gondolatban megvannak az elvárásaid és az igényeitek, akkor kezdődhet a valódi terepszemle. Az intézményeknél általában szokott lenni nyílt nap, amikor szabadon látogathatók. Érdemes azonban meglátogatni a bölcsiket más napokon is. Általában – előre egyeztetett időpontban – ez ellen senkinek sincs kifogása. Ilyenkor találkozhatsz a bölcsi vezetőjével, gondozónőkkel, láthatod, hogyan zajlanak a mindennapi tevékenységek. Nagyon fontos, hogy jól figyelj, mert jól látszik, mennyire szeretetteljes a légkör, milyen a hangulata a gyerekeknek, a gondozónőknek.

 

A személyes látogatás alkalmat ad arra is, hogy még több információt szerezz az adott bölcsiről. Ne félj kérdezni! Kérdezz rá bátran azokra a dolgokra, amelyek érdekelnek: milyen létszámú csoportok vannak, hány gondozónő dolgozik a bölcsiben, milyen a napirend, fel vannak-e készülve pl. ételallergiás gyermek fogadására, milyen az étel a bölcsiben, milyen foglalkozások vannak, és bármire, ami fontos lehet még. Ellenőrizd nyugodtan, mennyire tiszták a kis mosdók, milyenek a WC-k, jó állapotúak-e a játékok (ez persze nem döntő kérdés, hiszen egy gyermek bármivel eljátszik, ha szeretet veszi körül, és biztonságban érzi magát).

Ne feledd, a legfontosabb, hogy a gyermeked jól érezze magát azon a helyen, ahol majd a mindennapjai egy részét tölti. Nagyon fontosak a te benyomásaid is, hiszen számodra nincs fontosabb, mint a csemetéd biztonsága, jólléte. Felelősségteljes döntést kell hoznod, amibe belefér azért néhány kompromisszum, hiszen nem biztos, hogy a bútorzat vagy a lakóhelyhez való közelség a legfontosabb egy bölcsi kiválasztásánál. Sokkal inkább az a lényeges, hogy kikkel hagyod nap mint nap a gyermeked, milyen a légkör, és vajon ő jól érezné-e magát ott.

 

Forrás – gravidaoptima.hu

Quinn says. Dr. Seuss books, with their rhymes and simple words, are perfect for this age, Quinn says. Kids learn through repetition, so read the same favorite books over and over, ask questions, and encourage your child to say simple words aloud. Throughout the day, have her say the words she sees on street signs, billboards, and computer screens, or have her search for high-frequency words in a magazine.